Како да читате парови - Водич за почетници за читање крипто парови!

Не инвестирајте освен ако не сте подготвени да ги изгубите сите пари што ги инвестирате. Ова е инвестиција со висок ризик и веројатно нема да бидете заштитени ако нешто тргне наопаку. Одвојте 2 минути за да дознаете повеќе

телеграма

Бесплатен канал за крипто сигнали

Повеќе од 50 илјади членови
Техничка анализа
До 3 бесплатни сигнали неделно
Едукативна содржина
телеграма Бесплатен Телеграмски канал

 

Без разлика дали планирате да ги искористите нашите квалитетни крипто сигнали или сакате да тргувате на самодоверба - треба да имате цврсто разбирање за тоа како да читате парови пред да започнете.

Месечно сигнали за криптовалути
£42
 • 2-5 сигнали дневно
 • 82% стапка на успех
 • Влез, искористете профит и стоп загуба
 • Износ на ризик по трговија
 • Сооднос на награда за ризик
Квартален сигнал за криптовалути
£78
 • 2-5 сигнали дневно
 • 82% стапка на успех
 • Влез, искористете профит и стоп загуба
 • Износ на ризик по трговија
 • Сооднос на награда за ризик
Годишно сигнали за криптовалути
£210
 • 2-5 сигнали дневно
 • 82% стапка на успех
 • Влез, искористете профит и стоп загуба
 • Износ на ризик по трговија
 • Сооднос на награда за ризик
arrow
arrow

Слично како и во светот на трговијата со девизи, крипто паровите се состојат од два конкурентни средства. Парот ќе има девизен курс што се движи нагоре и надолу врз основа од секунда во секунда - така што вашата работа е правилно да предвидите дали ова ќе се зголеми или падне.

Во овој прирачник, ги покриваме деталите и нештата како се читаат парови и ве водиме низ процесот на поставување трговија од удобноста на вашиот дом.

Кои се крипто парови?

Накусо, без оглед на тоа дали сте долгорочен инвеститор или краткорочен трговец - пазарите за криптовалути се цени во парови. Секој пар ќе се состои од две конкурентни средства со девизен курс кој варира во текот на денот на тргувањето.

Најпопуларниот крипто пар во однос на обемот на тргување е БТК / УСД - што ќе видите како шпекулирате за идната вредност помеѓу Биткоин и американскиот долар. На пример, ако БТК / УСД има цена од 39,500 УСД - треба да утврдите дали тоа најверојатно ќе се зголеми или падне.

Важно е да се напомене дека постојат два главни типа на крипто парови за кои треба да бидете свесни. Ова вклучува парови фиат-крипто и парови крипто-крос. Ние ја објаснуваме разликата помеѓу двете во деловите подолу.

Парови на Fiat-to-Crypto

Најтргувани пазари на дигитални валути се парови фиат-крипто. Како што имплицира името, секој пар ќе содржи а Fiat валута и а дигитални валута На пример, претходно споменатиот БТК / УСД е фиат-крипто пар, бидејќи тоа ги содржи американскиот долар (фиат) и Биткоин (дигитален). Другите популарни парови fiat-to-crypto вклучуваат ETH / USD, XRP / USD и BCH / USD.

Можеби сте забележале дека огромното мнозинство на парови крипто-фиат содржи американски долар. Ова е затоа што американскиот долар дејствува како реперна валута за индустријата за дигитални средства. Ова не се разликува од глобалната сцена за трговија со стоки - со нафта, природен гас, злато, сребро, пченица, пченка и соја како што се цитирани во однос на американскиот долар.

Со тоа што е кажано, исто така е можно да се пристапи до фиат-крипто парови кои содржат алтернативна фиат-валута. На пример, некои брокери за крипто-валути исто така ќе понудат парови кои вклучуваат еврото, британската фунта, јапонскиот јен или австралискиот долар. Овие парови привлекуваат помалку ликвидност и обем на тргување, па може да откриете дека понудите на распони се многу пошироки.

Ние опфаќаме како ширењето и крипто парите се поврзани кратко во овој водич.

Пред да преминете на типот на вториот пар - ајде да го заклучиме овој дел со давање пример за тоа како може да се тргува со фиат-крипто пар.

 • Сакате да тргувате со Ripple во однос на американскиот долар - што е претставено со парот XRP / USD
 • Цената на XRP / USD во моментов е на 0.4950 долари
 • Мислите дека XRP / USD е преценет, затоа поставувате нарачка за продажба
 • Неколку часа подоцна, XRP / USD е со цена од 0.4690 УСД
 • Ова претставува пад од 5.25%

Што се однесува до горенаведениот пример, со удел од 100 американски долари, ќе остваревте профит од 5.25 американски долари.

Крипто-крст парови

Вториот вид пар што најверојатно ќе го сретнете кога тргувате со дигитални валути е крипто-крос пар. За разлика од претходно дискутираниот тип пар, ова никогаш нема да вклучува фиат валута. Напротив, паровите на крипто-крос содржат две различни крипто-валути.

 • На пример, крипто-вкрстениот пар BTC / XLM ве гледа како тргувате со девизниот курс помеѓу Биткоин и elвездените лумени.
 • За време на пишувањето, овој пар тргува со 91,624.
 • Ова значи дека на секои 1 Биткоин, пазарот е подготвен да плати 91,624 elвездени лумени.

Крипто-крос парови кои содржат големи дигитални валути - како што се Bitcoin, Ethereum, Ripple, Binance Coin, EOS и Tether, привлекуваат многу ликвидност на мрежните размени. Но, ако одлучите да разменувате крипто-крос пар кој содржи помалку ликвидна дигитална паричка, ова ќе резултира со низок обем на тргување и широко распространетост.

Со тоа, најголемиот предизвик при обидот за трговија со крипто-крос парови е тоа што нема начин да се цени позицијата во фиат валута.

На пример, ако чувството на пазарот за Bitcoin е силно, знаете да одите долго на пар како BTC / USD или BTC / EUR. Сепак, кога тргувате со парови со крипто-крос, во суштина треба да знаете која од двете конкурентни дигитални валути е фаворизирана од пазарите. Земајќи го ова во предвид, кога ќе научите како да читате парови за прв пат, најдобро е да се држите до пазарите fiat-to-crypto.

Како и да е, пред да го заклучиме овој дел, да разгледаме брз пример за тоа како крипто-крст пар може да работи во пракса.

 • Сакате да тргувате со Bitcoin со EOS - што е претставено со парот BTC / EOS
 • Цената на БТК / ЕОС во моментов е на 5,754
 • Мислите дека BTC / EOS е потценет, затоа поставувате нарачка за купување
 • Неколку часа подоцна, BTC / EOS е со цена од 6,470
 • Ова претставува зголемување од 12.4%

Што се однесува до горенаведениот пример, со удел од 100 американски долари, ќе остваревте профит од 12.40 американски долари.

Цитат наспроти основната валута

Како што утврдивме досега во овој прирачник за тоа како да се подготват парови, два конкурентни средства се секогаш во игра. Ако тоа е пар фиат-крипто, ова ќе се состои од едно дигитално средство и една фиат-валута.

Ако тоа е крипто-крос пар, ова ќе се состои од две дигитални валути. Во секој случај, за да се направи разлика помеѓу двата актива, ние се однесуваме на едната страна од парот како „валута за понуда“, а на другата како „основна валута“. Ако претходно сте тргувале со девизен курс, тогаш веќе ќе знаете како работи понудата и основната валута. Ако не, добрата вест е дека ова е прилично јасна.

 • Средството на лево страна на крипто пар е позната како "база'валута
 • Средството на право страна на крипто пар е позната како "Цитат'валута

На пример, да претпоставиме дека тргувате со ETH / USD. Што се однесува до горенаведеното, Ethereum е основна валута додека американскиот долар е валута за понуда. Ова има смисла, бидејќи во моментов ЕТХ / УСД се тргува со 2,560 УСД. Бидејќи американскиот долар е од десната страна на парот, затоа е цитиран во УСД, а не во ЕТХ.

Ако тргувавте со крипто-крос пар, ова е местото каде што разбирањето на понудата и основната валута е навистина важно. Ова е затоа што нема да имате помош од фиат валута како УСД или ЕУР.

На пример:

 • Да претпоставиме дека тргувате со ETH / BTC
 • Во моментов парот тргува со 0.0708
 • Бидејќи ETH е на левата страна на парот, Ethereum е основната валута
 • Бидејќи БТК е од десната страна на парот, Bitcoin е валута за понуди

Како на горенаведениот пример, за секој 1 ЕТХ - пазарот е подготвен да плати 0.0708 Bitcoin

Купете и продадете цена на крипто пар

Кога тргувате со криптовалута преку Интернет, вашиот избран брокер или размена секогаш ќе ви покаже две различни цени на секој пар. Ова е цената на купопродажбата (понудата) и продажбата (прашањето) на предметниот пазар.

Овој јаз меѓу обете цени гарантира дека платформата за тргување секогаш остварува профит, без разлика во која насока оди пазарот. Познато како „ширење“, ќе сакате овој јаз да биде што е можно потесен. Ова е затоа што колку е поширок ширењето, толку повеќе плаќате на вашиот брокер за крипто-валути. 

На пример, на сликата од екранот погоре, ќе видите дека на BTC/USD, Binance нуди:

 • Купи цена од 36399.35 УСД
 • Продава цена од 36249.35 УСД

Разликата меѓу овие две цени изнесува 0.41%. Не правете грешка во врска со тоа, ширењето од 0.41% во светот на криптовалутите е исклучително конкурентно. Ова е особено случај кога сметате дека некои брокери ви дозволуваат да тргувате со криптовалути без да плаќате провизија.

Важно е да се напомене дека цената за купување и продажба на вашиот избран крипто пар ќе варира секоја секунда. Конкурентноста на ширењето е диктирана од пазарните услови.

На пример, ако тргувавте со голем пар како БТК / УСД кога се отворени и американските и европските пазари, ќе добиете некои од најдобрите шири во индустријата за криптовалути. Меѓутоа, ако тргувавте со помалку ликвиден пар како EOS / XLM надвор од вообичаеното работно време, ширењето ќе биде многу пошироко.

Тикер симболи

Исто така е важно да се осигурате дека го знаете точниот симбол за двојка во која сакате да тргувате. На едниот крај на скалата, релативно лесно може да се дешифрира како Ethereum (ETH) и Bitcoin (BTC).

Сепак, паровите како elвездените лумени (XLM) и Ripple (XRP) може да изгледаат збунувачки за трговец со нови лица. За да бидете 100% сигурни дека ги гледате точните симболи на тикер за вашиот посакуван пар - најдобро е да погледнете брзо на CoinMarketCap.

Како да читате парови и да ставите трговија денес

Сега треба да имате цврста идеја како да читате парови кога тргувате со крипто-валути преку Интернет. За да го заклучиме овој водич, сега ќе ви покажеме пример во живо како да читате и тргувате со крипто парови.

Чекор 1: Отворете сметка со крипто брокер

Пред да започнете со тргување со парови, прво ќе треба да се придружите на највисоко рангираниот брокер за крипто. Постојат стотици вакви провајдери кои можат да изберат во мрежната арена, затоа поминете некое време размислувајќи кои се вашите приоритети.

Најважните метрика што треба да се земат предвид се:

 • надоместоци: Колку брокерот наплаќа во провизиите за тргување, распоните и провизиите за трансакции?
 • Сигурност: Дали крипто-брокерот е овластен и регулиран од најмалку едно реномирано тело
 • Пазари: Колку крипто парови ќе имате пристап? Дали ова опфаќа парови фиат-крипто, парови крипто-крстови или комбинација од двете?
 • Корисникот Искуство: Под претпоставка дека сте нови што читате крипто парови, ќе треба да се осигурате дека избраниот брокер нуди одлично корисничко искуство
 • поддршка на корисниците на: Кое ниво на поддршка на клиенти нуди брокерот за криптии?

Ако немате време да истражувате десетици крипто брокери во моментов. Платформата нуди значителен број крипто парови - од кои сите може да се тргуваат со провизија од 0% и тесни размери. Плус, ќе имате пристап до бесплатна демо сметка - за да можете да вежбате читање и тргување со парови без да ризикувате пари!

 

Трговија на крипто сега

71.2% од сметките за инвеститори во мало губат пари кога тргуваат CFD со овој провајдер.

 

Чекор 2: Финансирајте ја вашата сметка за трговија со крипто

Ако одлучивте да се пријавите со Бибит – добри вести – бидејќи можете лесно да депонирате средства со голем број секојдневни начини на плаќање. Ова вклучува дебитни/кредитни картички издадени од Visa и MasterCard, е-паричници и банкарски трансфери. Од друга страна, ако изберете да користите нерегулирана размена на криптовалути, ќе треба да депонирате средства со дигитално средство.

Чекор 3: Прелистајте ги паровите за крипто

Сега, кога направивте депозит, подготвени сте да започнете со трговија со крипто парови. Ако знаете со кој пар сакате да тргувате, можете да го побарате. На пример, ако сакате да тргувате со Кардано (АДА) во однос на американскиот долар (УСД) - можете да пребарувате за АДА / УСД.

Или, можете да прелистате кои парови се достапни со лизгање надолу по списокот на поддржани пазари.

Чекор 4: Купете или продадете нарачка

Регулираните платформи за тргување со криптовалути како ByBit ви овозможуваат да изберете од нарачката за купување или продавање кога влегувате на пазарот. Нарачката за купување значи дека мислите дека крипто парот ќе се зголеми во вредност. Нарачката за продажба значи дека мислите дека крипто парот ќе се намали во вредност. Врз основа на вашето сопствено истражување (или нашите крипто сигнали) - изберете од нарачката за купување или продавање пред да преминете на следниот чекор.

Чекор 5: Внесете влогови и ставете трговија со крипто

Конечно, ќе треба да го внесете износот на пари што сакате да го вложите во трговијата. Ова обично се одредува во американски долари на повеќето платформи - вклучително Бибит.

Ако планирате да извршите наредби за стоп-загуба и добивка (што треба), внесете ги посакуваните ценовни точки.

Проверете ги сите внесени информации и потврдете ја нарачката за пласман на трговијата со криптовалути!

Како да читате парови: Крајна линија

Овој водич ве научи како да читате парови - што е клучен елемент при тргување со криптовалути како Bitcoin. Ние исто така ја објаснивме разликата помеѓу парови фиат-крипто и крипто-крст и како да го прочитаме и процениме ширењето.

Сè што ви преостанува да направите сега е да ја поставите вашата прва трговија со крипто. За ова, ни се допаѓа ByBit – бидејќи платформата е силно регулирана, поддржува многу секојдневни начини на плаќање, нуди десетици крипто парови и наплатува провизија од 0%.

Отворете ја сметката за тргување со крипто

71.2% од сметките за инвеститори во мало губат пари кога тргуваат CFD со овој провајдер.

Најчесто поставувани прашања:

Како ги читате валутни парови?

Вредноста на една единица од основната валута во валутата за котација е цената на валутен пар. На пример, основната валута во валутниот пар „ЕУР/УСД“ е ЕУР, додека валутата на понудата е УСД. Едно евро е еднакво на 1.0950 американски долари ако курсот EUR/USD е 1.0950z

Како работат парови?

Цената на девизниот курс за две различни валути со кои се тргува на девизните пазари се нарекува валутен пар. Кога ќе се изврши нарачка на валутен пар, првата наведена валута, основната валута, се купува, а втората наведена валута, валутата за котирање, се продава.

Како тргувате со валутни парови?

Ја купувате основната валута и ја продавате валутата за котација кога купувате валутен пар од брокер за forex. Од друга страна, ако го продадете валутен пар, ја добивате валутата на понудата наместо основната валута. Валутните парови се котираат врз основа на цените на понуда (купување) и барање (продажба).

Кои се седумте значајни парови во девизен курс?

 • Еврото и американскиот долар: EUR/USD.
 • Американскиот долар и јапонскиот јен: USD/JPY.
 • Британската фунта стерлинг и американскиот долар: GBP/USD.
 • Американскиот долар и швајцарскиот франк: USD/CHF.
 • Австралискиот долар и американскиот долар: AUD/USD.
 • Американскиот долар и канадскиот долар: USD/CAD.
 • Новозеландскиот долар и американскиот долар: NZD/USD.

Како читате ЕУР УСД?

Цената за евро/УСД ефективно покажува колку долари се потребни за да се купи едно евро. Затоа, ако курсот ЕУР-УСД е 1.20, на пример, тоа сугерира дека мора да се плати 1.20 американски долари за да се купи 1 евро.

Кои се четирите валутни парови?

Четирите најважни на девизниот пазар се паровите на валута EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD и USD/CHF. Заедно со таканаречените парови на стоковни валути, USD/CAD, AUD/USD и NZD/USD, четирите главни валутни парови се едни од најчесто тргуваните парови во светот.

Што е графикон за валутен пар?

Форекс табела е графички приказ на перформансите на релативната цена на валутен пар или парови. Техничките аналитичари и дневните трговци користат такви графикони за да најдат обрасци и индикации кои би можеле да им помогнат да направат избор за тргување.

Како ги пресметувате пипчињата?

Во овој пример, со додавање на 0.0001 на износот на трансакцијата (или големината на лот) се добива вредноста на еден пип. Затоа, помножете ја трговската вредност од 10,000 евра со 0001 за парот EUR/USD. $1 е вредноста на пип.

Која валута се користи во парови?

Бидејќи повеќето берзи ги обезбедуваат, БТК и ЕТХ често се најфлексибилните парови за тргување со криптовалути. Додека некои крипто-размени не го прават тоа, многумина обезбедуваат спарување помеѓу криптовалутите и фиат парите како американскиот долар (УСД).

Кој Forex пар е најпрофитабилен?

Најпрофитабилните валутни парови за тргување на девизниот пазар ќе се разликуваат во зависност од стилот и пристапот на тргување на секој трговец. Сепак, најомилените и најпрофитабилните валутни парови во девизниот курс се EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CAD, AUD/USD и USD/CHF.