Како да тргувате со криптовалута - научете денес трговија со крипто!

Не инвестирајте освен ако не сте подготвени да ги изгубите сите пари што ги инвестирате. Ова е инвестиција со висок ризик и веројатно нема да бидете заштитени ако нешто тргне наопаку. Одвојте 2 минути за да дознаете повеќе

телеграма

Бесплатен канал за крипто сигнали

Повеќе од 50 илјади членови
Техничка анализа
До 3 бесплатни сигнали неделно
Едукативна содржина
телеграма Бесплатен Телеграмски канал

 

Овде на cryptosignals.org – ние редовно промовираме образование и учење заедно со нашите највисоко оценети сигнали за тргување со криптовалути. 

Месечно сигнали за криптовалути
£42
 • 2-5 сигнали дневно
 • 82% стапка на успех
 • Влез, искористете профит и стоп загуба
 • Износ на ризик по трговија
 • Сооднос на награда за ризик
Квартален сигнал за криптовалути
£78
 • 2-5 сигнали дневно
 • 82% стапка на успех
 • Влез, искористете профит и стоп загуба
 • Износ на ризик по трговија
 • Сооднос на награда за ризик
Годишно сигнали за криптовалути
£210
 • 2-5 сигнали дневно
 • 82% стапка на успех
 • Влез, искористете профит и стоп загуба
 • Износ на ризик по трговија
 • Сооднос на награда за ризик
arrow
arrow

На крајот на краиштата, крајната цел е вие ​​да станете искусен трговец што е во состојба да остварува конзистентни придобивки на начин одбивен од ризик - наместо да се потпрете исклучиво на нашиот тим стручни аналитичари.

Имајќи го ова предвид, овој водич ќе ве прошета низ основите на Како да тргувате со криптовалута.  

Како да тргувате со криптовалута сега - чекор побрзо

Врзано за време и сакате да научите како да тргувате со криптовалута сега? Ако е така, следете го едноставниот чекор-по-чекор прошетка наведен подолу!

 • Чекор 1 - Отворете сметка за крипто трговија: Со цел да тргувате преку крипто валута, потребен ви е добар брокер од ваша страна. Ни се допаѓа Captial.com, бидејќи платформата е силно регулирана и ви овозможува да тргувате со крипто по 0% провизија.
 • Чекор 2 - Направете депозит: Capital.com ви овозможува да депонирате средства со дебитна / кредитна картичка, е-паричник или трансфер на банкарска сметка со минимум само 20 американски долари.
 • Чекор 3 - Пребарај за крипто пар: Сега можете да пребарувате за крипто пар што сакате да го разменувате. На пример, ако сакате да тргувате со Биткоин со американскиот долар - побарајте БТК / УСД.
 • Чекор 4 - Изберете од нарачка за купување или продажба: Сега треба да му кажете на вашиот избран брокер дали мислите дека крипто-парот ќе се зголеми или ќе падне во вредност. Ако мислите дека ќе се зголеми, поставете нарачка за купување. Ако мислите дека ќе падне, поставете нарачка за продажба.
 • Чекор 5 - Потврдете ја нарачката: Конечно, внесете ја сумата што сакате да ја вложите во трговијата со крипто и потврдете ја нарачката.

Отворена сметка

71.2% од сметките за инвеститори во мало губат пари кога тргуваат CFD со овој провајдер.

Што е трговија со криптовалути?

Накратко, трговијата со криптовалути вклучува шпекулации за идната вредност на дигиталната валута како Bitcoin или Ripple. Во слична природа на девизниот курс, акциите и стоките - крипто-валутите ќе се движат нагоре и надолу по цена во текот на денот.  Ова движење на цените е диктирано од пазарните сили, што значи дека кога купувачите ќе ги надминат продавачите - вредноста на криптовалутата ќе се зголеми.

Слично на тоа, кога има повеќе продавачи отколку купувачи, дигиталното средство ќе се намали во вредност.  Да бидете во можност да утврдите дали крипто валута најверојатно ќе се крене или падне е тајниот сос што еден ден - ќе можете да го совладате. За да го направите ова, ќе треба да имате разбирање за основната и / или техничката анализа. 

За не толку одамна, сцената за трговија со криптовалути беше мала. Под ова, мислиме дека обемот на тргување беше мал, бидејќи имаше мал интерес од пошироките пазари. Брзо напред до 2023 година и сцената за трговија со криптовалути сега вреди трилиони долари. Важно е да се напомене дека кога тргувате со крипто-валути преку Интернет, ќе треба да користите доверлив брокер.

Постојат стотици вакви провајдери за избор, иако подоцна разговараме за некои од најдобрите платформи во овој водич.  Пред да дојдеме до брокери, треба да се нурнеме малку подлабоко во основите за тоа како да тргуваме со крипто-валута преку Интернет. 

Пазари и парови за тргување со криптовалути

Кога учите како да тргувате со криптовалута, прво треба да имате цврсто разбирање за тоа како работат паровите. Ако претходно сте тргувале со валути преку брокер на девизи, тогаш ќе бидете задоволни да знаете дека крипто-валутите работат скоро исто. 

Ова е затоа што паровите на криптовалути секогаш содржат два конкурентни средства. Понатаму, девизниот курс на парот на криптовалути ќе флуктуира за секундата. Со тоа, паровите на криптовалути доаѓаат во две форми. 

Првиот е пар фиат-крипто. 

Парови на Fiat-to-Crypto

Како што имплицира името, ова се состои од девизниот курс помеѓу фиат валута како американскиот долар и дигиталното средство како што е Ethereum. Во оваа инстанца, парот со кој се тргува е ETH / USD. 

Ако, на пример, двојката беше со цена од 3,000 американски долари, ова значи дека пазарот е подготвен да плати 3,000 УСД за секој 1 знак Ethereum. Затоа, за да остварите профит од овој пар крипто-фиат, треба да предвидите дали курсот ќе се зголеми или падне од сегашната цена од 3,000 американски долари. Нормално, правилното предвидување секогаш ќе резултира со профит.

Еве како може да се развие трговијата.

 • Вие тргувате со крипто-фиат пар ЕТХ / УСД, кој во моментов е со цена од 3,000 УСД
 • Верувате дека девизниот курс на парот ќе се зголеми. 
 • Поставувате нарачка за купување со вашиот брокер за крипто валути во удел од 400 американски долари. 
 • Поминаа неколку дена и ЕТХ сега има цена од 3,500 американски долари
 • Ова претставува зголемување на цената од нешто повеќе од 16%
 • На вашиот оригинален удел од 400 американски долари - ова значи дека сте оствариле профит од 64 долари

За да ја затворите горенаведената трговија со крипто и последователно да ги заклучите вашите добивки - треба да направите нарачка за продажба.

Крипто-крст парови

Огромниот дел од успешните трговци со криптовалути ќе останат на претходно дискутираните парови фиат-крипто. Ова е местото каде што ќе најдете најмногу трговска активност, што, пак, привлекува голема количина ликвидност. Со тоа, некои трговци исто така ќе се мешаат со крипто-крстовидни парови.

Основните основи работат исто, до таа мера што крипто-крсто-паровите се движат нагоре и надолу во вредност во текот на денот. Сепак, тие не содржат фиат валута. Наместо тоа, крипто-крос паровите се состојат од две конкурентни дигитални валути - како што се Ripple и Bitcoin. Во овој пример, ќе тргувате со XRP / BTC. 

Ајде да погледнеме пример за тоа како трговијата со крипто-крст пар може да работи во пракса.

 • Вие тргувате со XRP / BTC - што во моментов има цена од 0.00002543
 • Ова значи дека за секој 1 XRP токен - пазарот е подготвен да плати 0.00002543 БТК
 • Мислите дека парот ќе падне во вредност, па затоа нарачувате продажба во вредност од 1,000 американски долари
 • Неколку часа подоцна, XRP / BTC е со цена од 0.00002043
 • Ова се претвора во пад од 20%
 • На удел од 1,000 американски долари - тоа е профит од 200 американски долари

Сега, како што можете да видите од примерот погоре, процесот на тргување со крипто-вкрстени парови може да биде крајно застрашувачки. Ова е затоа што таму валутата за понуди на дигиталниот пар е крипто валута за разлика од фиат валутата.

Како такво, супер е предизвик да процените дали заработувате или не од занает. Ова е причината зошто кога ќе научите како да тргувате со крипто за прв пат, силно ве советуваме да избегнувате крипто-вкрстени парови.

Користење налози за тргување со криптовалути

Без оглед на тоа со која класа на средства или финансиски инструменти тргувате - секогаш ќе треба да користите нарачки за вашиот избран брокер да знае каква позиција сакате да заземете. Некои брокери ќе ви овозможат пристап до десетици различни видови нарачки, иако многу од нив се насочени кон искусни трговци.

Ако сте целосен почетник во светот на трговијата со криптовалути, ние би предложиле да се фокусирате на избран број на порачува додека ги учите јажињата. 

Ова го вклучува следново:

Нарачки за влез

Како што сугерира името, налози за влез до вашиот брокер како сакате да влезете на пазарот. Прво и најважно, треба да изберете од нарачка за купување или продажба.

 • A купи треба да биде избран редоследот ако мислите дека крипто-парот ќе го стори тоа зголеми во вредност
 • A го продаде треба да биде избран редоследот ако мислите дека крипто-парот ќе го стори тоа падне во вредност

Ако влеговте на пазарот со нарачка за купување, за затворање на позицијата требаше налог за продажба. Нормално, ако влезете со налог за продажба, тогаш за да ја затворите позицијата, ќе треба да поставите налог за купување. Се подразбира дека нарачките за купување и продавање се задолжителни при тргување со криптовалута - бидејќи ова илустрира кои позиции сакате да ги заземете.

Друг налог за влез што треба да се изврши е во однос на цената по која сакате да извршите трговија.

 • A пазарот нарачката треба да биде избрана ако сакате трговијата да се изврши веднаш. Getе ја добиете следната најдобра достапна цена на располагање.
 • A ограничи нарачката ви овозможува да ја изберете цената по којашто влегувате во трговијата. Нарачката ќе се изврши само ако вашата одредена цена ја поклопуваат пазарџиите.

Треба да забележиме дека во повеќето случаи, нарачките на пазарот резултираат со лизгање - особено кога тргувате со криптовалути. Ова едноставно значи дека веројатно ќе има мал диспаритет помеѓу цената по која се извршува вашата позиција со цената што ја гледате на екранот. На пример, може да нарачате пазарна нарачка на ЕТХ / УСД на 3,000 УСД, но да ја извршите трговијата со да речеме 3,001 УСД или 2,998 УСД.

Нарачки за излез

Откако вашата нарачка за купување или продажба ќе ја изврши вашиот избран брокер, трговијата со криптовалути е во живо. Во овој момент, вие сте милост и немилост на пошироките пазари. Во одреден момент, ќе треба да излезете од позицијата со поставување нарачка. Можете да го направите ова рачно, но искусните трговци секогаш ќе имаат стратегија за излез пред да влезат на пазарот.

Дури и како почетник, лесно можете да креирате план за излез со поставување налог за добивка и стоп-загуба.

 • A профит нарачката ви овозможува да поставите цел на профит. Ако оваа цел на профит е постигната од пазарите, брокерот автоматски ќе ја затвори позицијата.
 • A стоп-загуба нарачката ви овозможува да одредите точка на цената во која загубата на трговијата се затвора автоматски.

Овие наредби за излез се апсолутно клучни кога учите како да тргувате со криптовалута - бидејќи тие гарантираат дека вашите позиции се извршуваат на ризичен начин.

Имајќи го ова предвид, подолу нудиме пример за тоа како можете да користите нарачка за купување / продавање, ограничување, добивка и стоп-загуба пред да се изврши вашата трговија.

 • Вие барате да тргувате со БТК / УСД - што во моментов има цена од 39,000 УСД
 • Мислите дека цената на БТК / УСД ќе се зголеми, па затоа избирате нарачка за купување
 • Сакате оваа трговија да се изврши кога цената на БТК / УСД достигнува 40,000 УСД - затоа поставивте налог за ограничување
 • Вие сакате да остварите профит од 10% на оваа трговија - така поставивте налог за профит на 44,000 УСД (10% над цената на влегувањето од 40,000 XNUMX УСД)
 • Вие не сакате да изгубите повеќе од 5% на оваа трговија - затоа поставивте налог за стоп-загуба од 38,000 УСД (5% под цената на влегување од 40,000 XNUMX УСД)

Откако ќе ја потврдите горенаведената позиција, можете да дозволите трговијата со крипто да се игра органски, наместо да треба да внимавате на пазарите. Ова е затоа што вашата трговија ќе биде затворена од брокерот автоматски. Ова ќе се случи кога ќе се активира нарачката за профит или стоп-загуба.

Како да креирате стратегија за тргување со криптовалути?

Во оваа фаза на нашиот водич за тоа како да тргувате со криптовалута, треба да ја знаете разликата помеѓу пар фиат-крипто и крипто-крст и да знаете како да поставувате нарачки. 

Следно, треба да разговараме за важноста како да креираме стратегија за тргување со криптовалути. Иако има многу различни стратегии и системи на маса, најсоодветно внимание да се разгледа е дали се гледате себе си како долгорочен инвеститор или краткорочен трговец. Да се ​​донесе оваа одлука рано е клучна, бидејќи ќе диктира како да пристапите кон пазарот на дигитални валути.

Во деловите подолу, подетално ја прошируваме долгорочната наспроти краткорочната загатка.

Инвестирање на долгорочна криптовалута

Кога инвестирате во криптовалута, обично преземате сличен пристап кон акциите и акциите. Ова е затоа што ќе купите дигитална валута, ќе ја додадете во вашето портфолио и потоа ќе ја задржите инвестицијата со месеци или години. Ова е одлична опција за земање на првачињата, бидејќи не треба да се грижите за краткорочна нестабилност.

На крајот на краиштата, пазарите на криптовалути се многу шпекулативни, па затоа гледањето на дигитална монета како се зголемува или намалува за над 20% во еден ден сè уште не е премногу невообичаено. Но, со избирање за долгорочен пристап кон крипто-валутите, ова ќе ви овозможи да го игнорирате овој краткорочен шум на пазарот.

Краткорочно инвестирање во трговија со криптовалути

Ако барате да започнете кариера за тргување со криптовалути што ќе ве гледа како редовно активно купувате и продавате дигитални валути - можеби ќе бидете посоодветни за краткорочна стратегија. За разлика од долгорочното инвестирање, навистина ќе треба да се фокусирате на краткорочна нестабилност и акција на цените.

Во однос на потенцијалот за профит, ова на крајот ќе зависи од тоа дали сакате да тргувате со крипто-валути или да земете пофлексибилен пристап преку тргување со замав.

Дневно тргување со крипто

Дневното тргување вклучува внесување криптовалутна позиција и потоа затворање на истиот ден. На пример, може да останете кратки на XRP / USD во 10 часот наутро, а потоа да ја затворите трговијата во 3 часот попладне. Во други случаи, можете дури и да влезете и да излезете од трговија за неколку минути.

Во секој случај, отворен промет за толку краток временски период ќе значи дека износот што можете да го направите или изгубите ќе биде ограничен - дури и во случај на дигитални валути. Од друга страна, трговците со криптовалутите потенцијално ќе влезат во неколку позиции во текот на денот - така што овие мали маргини на профит можат брзо да се додадат на привлечните придобивки.

Треба да забележиме дека можноста да ги направите овие добивки вредни зависи од големината на вашиот трговски капитал и од тоа колку вложувате на секоја позиција. На пример, можноста да се направи 1% на ден во текот на целиот месец ќе се смета за многу успешна во светот на крипто-дневното тргување. Меѓутоа, ако вложувате во просек 100 УСД по трговија, тој 1% изнесува само 1 УСД на ден.

Забелешка: Постои начин околу ова ограничување на трговскиот капитал во форма на моќ и маргина - за што разговараме подетално подоцна.

Замав со тргување со крипто

Тргувањето со замав е уште една краткорочна стратегија која е популарна кај инвеститорите во крипто-валути. За разлика од дневното тргување, трговците со замав не се принудуваат да затворат позиција на ист ден. Напротив, тие пристапуваат кон крипто-пазарите на многу пофлексибилен начин. Ова е затоа што трговците со замав ќе бараат да се фокусираат на новоформираните трендови.

Тие ќе се обидат да влезат во позиција што останува во трендот сè додека е на место. Ова може да трае неколку дена или дури неколку недели. Иако не е поставена во камен, општото правило е дека трговците со замав никогаш нема да ја задржат позицијата отворена подолго од два месеци - бидејќи тие потоа би влегле во логорот на долгорочно инвестирање.

Тргување со крипто со потпора

Споменавме во делот погоре дека е можно да се зголеми вредноста на вашиот трговски капитал со примена на моќ. Ова е алатка што ја нудат голем број популарни брокери преку Интернет и ви овозможува да тргувате со повеќе отколку што имате на вашата сметка. На пример, ако имате удел од 150 УСД и примените потпора од 1:10 - вашите профити и загуби ќе се помножат со фактор 10х. 

Можеби ќе одлучите да примените потпора затоа што имате само скромна сума пари на располагање за трговија со крипто-валути или затоа што целите на малите маргини на профит. Во секој случај, најдобриот начин да се добие потпора при тргување со дигитални валути е преку брокер за CFD. 

Ова е затоа што CFD ја следат реалната цена на средството, така што регулираните брокери е лесно да ви понудат моќ. На пример, како на Capital.com и AvaTrade, нудат моќ на сите нивни поддржани крипто пазари. Износот на износот што може да го добиете ќе зависи од тоа каде живеете и дали сте клиент на мало или професионалец.

Како и да е, да погледнеме пример за тоа како функционира моќта во контекст на трговијата со криптовалути:

 • Вие тргувате со LTC / USD на регулиран брокер за CFD
 • Одлучувате да го скратите овој пар - така да нарачате продажба
 • Вие вложувате 200 долари и применувате моќност од 1:10
 • Поминаа неколку дена и LTC / USD падна во вредност од 15%
 • Ги исплаќате вашите добивки со поставување налог за купување

Според горенаведениот пример, LTC / USD падна за 15%, така што вашата позиција во кратка продажба ќе заработише само 30 УСД на удел од 200 УСД. Но, бидејќи применивте моќ од 1:10, вашиот профит од 30 УСД се зголеми на 300 УСД. Сепак, треба да одите лесно со моќ. На крајот на краиштата, не само што ќе ги зголеми вашите профити, туку и вашите загуби.

Исто така, треба да забележиме дека некои земји се многу строги кога станува збор за ограничувањата на моќноста на дигиталните средства. На пример, земјите во Европската унија, заедно со Велика Британија, Австралија и неколку други - се ограничени на моќност од само 1: 2. На другиот крај од скалата, некои земји воопшто немаат ограничувања.

На крајот на краиштата, најдобриот начин да се заштитите од губење премногу пари при тргување со потпора е да се осигурате дека секогаш распоредувате налог за стоп-загуба.

Надоместоци за тргување со криптовалути

Кога ќе научите како да тргувате со крипто-валута од удобноста на вашиот дом, важно е да земете фактор во брокерските такси. Ова не се разликува од купување акции или тргување со девизен курс - бидејќи брокерите се занимаваат со заработка. 

Најважните такси што треба да ги земете предвид кога учите како да тргувате со крипто се како што следува:

Шири

Ширењето е ефективно обележување на цената за купување или продажба што ви ја нуди брокерот. На пример, да речеме дека тргувате со ETH / GBP - и вашиот брокер нуди цена за купопродажба од 2,305 £ и 2,365 £, соодветно. Ова изнесува разлика од 2.5%. Како такво, кога ќе се изврши трговијата со криптовалути, ќе забележите дека неговата вредност е веднаш во загуба од 2.5%.

Ова значи дека ви треба вредноста на вашата позиција да пораснете за над 2.5% за да остварите профит. Се подразбира дека ширењето од 2.5% е скапо - особено ако планирате да тргувате со дневна трговија или да ја менувате трговијата. Ова е причината зошто е супер важно да процените какви видови на шири ги наплатува избраните брокери пред да продолжите да отворате сметка.

Комисија

Огромното мнозинство на платформи за тргување ќе ви наплати провизија кога ќе влезете во позиција. Ова обично се наплатува како процент, кој потоа се множи наспроти вашиот влог.

На пример, ќе платите 1.49% за трговија со крипто во Coinbase - што е многу скапо. На другиот крај на скалата, сличните на Capital.com и AvaTrade ви овозможуваат да тргувате без провизии. Наместо тоа, гореспоменатите платформи едноставно ќе ви наплатат ширење - за кое дискутиравме погоре.

Финансирање преку ноќ

Не треба да се грижите за финансирање преку ноќ, ако барате да преземете стратегија за долгорочна инвестиција. Меѓутоа, ако планирате да тргувате со крипто-валути на краткорочна основа заедно со моќ, финансирањето преку ноќ е клучна такса што треба да се разгледа. Всушност, кога применувате потпора, позајмувате капитал од избраниот брокер за CFD.

За возврат, брокерот ќе треба да ви наплати камата - слично како што банка ги наплатува заемопримачите на заем. Надоместокот за финансирање преку ноќ ќе се наплаќа како годишен процент, кој потоа се множи со вредноста на вашата отворена позиција. Ова може и ќе се разликува значително, па не заборавајте да го проверите ова пред да извршите леверирана позиција.

Забелешка: Во споредба со девизниот курс, надоместокот за потпора што се наплатува за криптовалутите е многу поголем.

Како да се изврши анализа на крипто валута

Како што наведовме многу пати во текот на овој водич за тоа како да тргувате со криптовалута, дигиталните средства се зголемуваат и намалуваат во текот на денот. Ова значи дека треба да предвидите која насока веројатно ќе ја преземе предметниот крипто-пар во иднина. Единствениот начин да се дојде до овој заклучок е, се разбира, да се изврши анализа.

Како и сите трговски пазари, ова доаѓа во две форми - основните анализа и технички анализа.

Основи на криптовалутата

Основните истражувања всушност не се премногу тешки за извршување - дури и како комплетен почетник. Главниот концепт овде е дека ќе внимавате на клучните случувања во вестите од арената за криптовалути. Откако ќе биде објавена вест, тогаш станува збор само за проценка дали тоа веројатно ќе влијае на дигиталната валута на можен или негативен начин.

 • На пример, да претпоставиме дека Coinbase - која е една од најголемите брокери за криптовалути на глобално ниво со над 35 милиони клиенти, објави дека планира да го додаде Децентраленд во своето портфолио.
 • Нормално, со толку многу трговци кои ја користат платформата, ова е одлична вест за „Децентраленд“, бидејќи повеќе луѓе ќе можат лесно да ја купат паричката.
 • Како такво, треба да очекувате дека пазарите ќе реагираат позитивно и на тој начин - вредноста на „Децентраленд“ веројатно ќе забележи нахакан нагорен тренд.

Од друга страна, ако некоја вест е негативна, тогаш очекувајте да падне вредноста на дигиталната монета за која станува збор. Се подразбира дека водењето јазичиња за тоа што се случува во светот на крипто-валутите во текот на целиот ден е исклучително време. Добро решение тука е да се регистрирате со платформа за вести за криптовалути што може да ви испрати сигнали кога ќе се појави голема приказна.

Технички техники на криптовалути

Ако планирате да земете долгорочен пристап кон инвестирање во крипто-валута, тогаш може да се извлечете само потпирајќи се на фундаменталното истражување. Меѓутоа, ако сакате да тргувате со трговија со дигитални валути, само ова нема да биде доволно. Напротив, голем дел од вашиот фокус ќе треба да биде насочен кон техничката техника.

Накратко, техничката анализа се однесува на процесот на проучување на табелите за цени. Крајната цел е да се идентификува каде може да оди вредноста на дигиталната валута на краток рок врз основа на историското дејствување на цените. Вие нема да можете да го направите ова со гледање само на специфичната цена на крипто-валутата. Наместо тоа, ќе треба да бидете сигурни во техничките индикатори.

Постојат десетици индикатори за избор и секој ќе бара одредена метрика. На пример, MACD ја разгледува врската помеѓу два подвижни просеци и RSI разгледува дали криптовалутата е потенцијално презаситена или препродадена. Потоа имате слично како Bollinger Bands, кој се фокусира и на нивоата на нестабилност и на цената.

Лошата вест е дека учењето како да се тргува со крипто валута преку техничка анализа може да потрае многу долго време да се совлада. Добрата вест е дека Интернетот е преполн со бесплатни водичи и видео објаснувачи - што може да ви помогне брзо да го следите процесот од удобноста на вашиот дом.

Избор на брокер за трговија со крипто валута

Бидејќи индустријата за трговија со криптовалути сега живее милијарди долари волумен секој ден, има смисла дека има стотици брокери кои можат да ви овозможат пристап до овој пазар. Ова е навистина важен дел од вашето патување со крипто учење, бидејќи изборот на вистински брокер ќе осигури дека ќе си ја дадете најдобрата можна шанса да постигнете успех во вашите трговски напори. 

Најважните размислувања што треба да се направат се како што следува:

Сигурност

Повеќето размени на криптовалути работат без лиценца, па затоа најдобро е да се остават сами. Наместо тоа, ќе сакате да изберете брокер кој е регулиран од реномирано финансиско тело. На пример, Capital.com е регулиран од FCA и CySEC, додека AvaTrade е овластен и лиценциран во шест различни јурисдикции. Да се ​​има заштитна мрежа на регулатор на ваша страна е клучно од многу причини.

На пример, брокерот треба да го чува вашиот капитал на посебни банкарски сметки од своите, а сите клиенти мораат да поставуваат документи за лична карта според правилата на KYC. 

надоместоци

Како што опфативме порано, сите крипто-брокери наплатуваат одреден вид такса. Проблемот е во тоа што овие давачки можат и ќе се разликуваат доста значително. Најважните хонорари за кои треба да внимавате се финансирањето на провизијата, распоредот и преку ноќ. Исто така, треба да погледнете кои такси ќе ви бидат наплатени кога ќе направите депозит и повлекување. 

пазари

Иако има скоро 10,000 криптовалути кои сега можат да се купуваат и продаваат преку Интернет, ова не значи дека вашиот избран пазар ќе биде поддржан од сите брокери. Секако, буквално секоја крипто-платформа во мрежниот простор ќе ги поддржува Bitcoin и Ethereum. Но, ако имате поглед на проект со помала капа што сакате да го разменувате, проверете дали е поддржано или не.

За нас, Capital.com навистина се издвојува во овој поглед, бидејќи платформата нуди десетици пазари на криптовалути. Не само што ова вклучува огромен избор на парови фиат-крипто и крипто-крст, туку и купишта монети DeFi.  

Едукација и истражување

Ние претпочитаме крипто-брокери кои ви дозволуваат да учите додека тргувате. На пример, некои брокери нудат целосен пакет на едукативни алатки, како што се водичи, видеа, речник, курсеви, па дури и веб-обуки.

Покрај тоа, исто така е важно вашиот избран брокер да нуди алатки за истражување. Ова не само што треба да вклучува технички индикатори и алатки за цртање графикони, туку и форми на фундаментална анализа, како новости за криптовалути и увид на пазарот. 

Депозити и повлекувањата

Со користење на највисоко рангирана платформа за крипто тргување како Capital.com или AvaTrade, ќе можете да депонирате средства со широк спектар ако ви се плаќаат. Ова вклучува сè, од Visa и MasterCard до Paypal и банкарски трансфери. Исто така, треба да процените колку време обично трае брокерот за да одобри повлекување. Најдобрите платформи во овој простор ќе го сторат тоа на ист ден. 

Најдобри брокери за трговија со крипто преку Интернет

Ако немате време сами да изберете брокер за крипто валута следејќи ги строгите критериуми дискутирани погоре - подолу ќе најдете мал избор на платформи кои се издвојуваат од толпата.

1. Capital.com - Генерално најдобра платформа за тргување со криптовалути 2023 година

Не греши во врска со тоа - Capital.com е еден од, ако не на најдобрите платформи за тргување со криптовалути на пазарот во моментов. Овој популарен брокер за CFD - кој е регулиран од FCA и CySEC, е совршено прилагоден за почетници. Всушност, ако научите како да тргувате со криптовалута за прв пат, би имало смисла да започнете со демо-сметка на Capital.com. Ова ви овозможува да тргувате со дигитални валути во услови на жив пазар без потреба да депонирате или ризикувате пари.

Како што накратко забележавме претходно, Capital.com нуди десетици пазари на криптовалути. Можете да тргувате со парови фиат-крипто, крипто-крст-парови, па дури и монети DeFi. Со сите пазари на криптовалути на Capital.com може да се тргува по 0% провизија и можете да одите долго или кратко на вашиот избран пазар. Вие исто така може да тргувате со криптовалути со ограничувања, иако ограничувања, ќе зависат од вашата земја на живеење. Нема такси за трансакција за депонирање или повлекување средства, што е уште еден бонус.

Capital.com поддржува дебитни и кредитни картички, како и голем број популарни е-паричници. Кога се одлучувате за еден од овие начини на плаќање, минималниот депозит е само 20 УСД. Минималниот трансфер во банка е многу поголем од 250 американски долари. Заедно со бесплатен објект за демо-трговија, Capital.com исто така нуди и едукативен оддел кој вклучува водичи, курсеви и вебинари. Како врв на криптовалутите, платформата поддржува и CFD во форма на акции, индекси, девизен курс, ETF, тврди метали, енергии и многу повеќе.

Нашата рејтинг

 • Лесна за употреба платформа за тргување - одлична за почетниците
 • Регулирани од FCA и CySEC
 • 0% провизија, тесни распони и минимален депозит од 20 долари
 • Премногу основно за искусни трговци
71.2% од инвеститорите во трговијата на мало губат пари кога тргуваат со CFD со овој давател

2. Avatrade - Одлична платформа за трговија за техничка анализа

Претходно споменавме дека краткорочните трговци со криптовалути се потпираат скоро исклучиво на техничката анализа. Иако можеби ќе ви треба време да го разберете, учењето на техничките техники е најдобриот начин да се осигурате дека сте во можност да остварите постојана добивка. Според наше гледиште, најдобриот брокер за трговија со криптовалути заедно со техничката анализа е AvaTrade. Оваа онлајн платформа е специјализирана за CFD инструменти и е регулирана во не помалку од шест јурисдикции.

Платформата е домаќин на голем избор на пазари на дигитални валути, од кои сите можат да се тргуваат со моќ. Слично како Capital.com, платформата ви овозможува и избор од долга или кратка позиција. AvaTrade нуди неколку платформи за тргување, кои секоја се опремени со алатки за техничка анализа - како што се индикатори и можност за цртање линии на трендови. Ова вклучува поддршка за платформи на трети страни како MT4 и MT5. AvaTrade исто така нуди и своја сопствена платформа за тргување до која може да се пристапи преку вашиот веб прелистувач.

Кога станува збор за такси, AvaTrade е брокер само за ширење. Ова значи дека наместо да плаќате променлива провизија, треба само да ја покриете разликата помеѓу цената за купување и продажба на избраниот крипто пар. Нема такси за депонирање или повлекување средства, а платформата поддржува дебитни / кредитни картички, банкарски трансфери и е-паричници. Можете да започнете со минимален депозит од само 100 американски долари, иако, AvaTrade нуди и бесплатна демо-сметка за оние кои сакаат да започнат со трговија со хартија.

Нашата рејтинг

 • Многу технички индикатори и алатки за тргување
 • Бесплатна демо-сметка за вежбање трговија
 • Без провизии и во голема мера регулирани
 • Можеби повеќе одговара на искусни трговци
71% од инвеститорите во трговијата на мало губат пари кога тргуваат со CFD со овој давател

Како да започнете со трговија со криптовалута денес - упатство

Ако го прочитавте нашиот водич до оваа точка - се надеваме дека сега сте подготвени да започнете да тргувате со крипто-валута преку Интернет. Потребна ви е малку помош за да започнете? Ако е така, упатството подолу ќе ви покаже како да ја поставите вашата прва нарачка за тргување со криптовалути за помалку од 10 минути!

Чекор 1: Отворете сметка за крипто-брокер

Прво ќе треба да отворите сметка со избраниот брокер за крипто-валути. Ни се допаѓаат Capital.com и AvaTrade, иако има многу други активни на овој простор. Ако сè уште немате избрано провајдер, можете да дојдете до нашиот дел „Избор на брокер за трговија со криптовалута“.

Отворена сметка

71.2% од сметките за инвеститори во мало губат пари кога тргуваат CFD со овој провајдер.

Без оглед на тоа кој регулиран брокер ќе изберете, ќе треба да дадете некои лични информации.

Ова ќе ги вклучи вашите:

 • Име
 • Земја на живеење
 • Домашна адреса
 • Дата на раѓање
 • Контакт Детали за

Според прописите на KYC, од вас ќе биде побарано да поставите копија од вашата лична карта издадена од владата.

Чекор 2: Направете депозит

Сега можете да направите депозит на вашата новосоздадена сметка за крипто-брокер. Платформите за кои разговаравме на оваа страница ви овозможуваат да депонирате средства со дебитна / кредитна картичка, е-паричник или банкарски трансфер.

Чекор 3: Пребарување за крипто пар

Сега можете да го користите полето за пребарување за да најдете крипто пар што сакате да го разменувате.

Чекор 4: Нарачка

Конечно, ќе треба да поставите нарачка. Како што дискутиравме порано, треба да изберете налог за купување ако мислите дека пар ќе се зголеми и налог за продажба ако мислите спротивното. Исто така, треба да изберете од ограничување или нарачка на пазарот и да размислите за распоредување на стоп-загуба и профит.

Конечно, внесете го вашиот удел и потврдете ја нарачката.

Како да тргувате со криптовалута: Крајна линија

Овој водич опфати сè што може да се знае за тргување со крипто-валути за прв пат. Ја испитавме важноста за избор на соодветен пазар - со повеќето почетници се одлучуваат за парови од фиат-до-крипто како што се БТК / УСД или ЕТХ / УСД. Дополнително, објаснивме зошто треба да имате цврсто разбирање на вообичаените типови на нарачки за криптовалути, како и фундаментална и техничка анализа.

Ако сте подготвени да го внесете вашето новооткриено знаење на пазарот во живо со крипто-валути, ќе треба да отворите сметка со највисок ранг на брокер кој е силно регулиран. Притоа, може да ја извршите вашата трговија со крипто-валути за некогаш за помалку од 10 минути!

Отворена сметка

71.2% од сметките за инвеститори во мало губат пари кога тргуваат CFD со овој провајдер.